Finská kuchyně
Finská kuchyně nelze označit za typicky skandinávskou. Ačkoli se podobně jako v Norsku a Švédsku používají převážně arktické suroviny, finská kuchyně je skutečným mixem východu a západu.
Kyselé chutě, pečivo a dušená jídla z východu se mísí se sladšími chutěmi, marinovanými rybami a vařením v kamnech, které je typické na západu země.
Čím je tedy finská kuchyně a její jídla tak jedinečná?
Finská strava je čerstvá, přírodní a zdravá.
Jídlo na stole pochází přímo z přírody.
Harmonie chutí a svěžesti
Finské jídlo je hlavně o harmonii chutí a čerstvosti, s důrazem na vychutnání si každého sousta s vědomím, že je strava velmi kvalitní.
Finská kuchyně také na maximum využívá místní potraviny. Finové se tak snaží jíst především místní nebo regionální potraviny. Lze říci, že s každým soustem tedy vnímáte a ochutnáváte samotné Finsko.
A konečně, finská kuchyně je moderní a kreativní. Finsko je nejšťastnější zemí na světě s bohatou nedotčenou přírodou a přesně to vám chtějí Finové zprostředkovat: jezte divoce a šťastně. Divočina v tomtu smyslu představuje kreativitu. Po celém Finsku vznikají nové inovativní restaurace a finští kuchaři jsou chváleni a respektováni po celém světě.
Lokální speciality
Finsko je obrovská země, a proto vám představíme několik lokálních specialit, které můžete očekávat na svém talíři:
1. Helsinki
- Hlavní město Finska zažívá skutečný kulinářský boom
- Spousta nových restaurací nabízí čisté, místní suroviny a sezónní kuchyni
- Díky své poloze u moře nabízí spousta restaurací (zejména na malých ostrovech v helsinském zálivu) vynikající rybí nabídku nebo račí ochutnávky
- Velmi oblíbené jsou procházky za jídlem s ochutnávkami
- Ochutnávky řemeslných piv z místních pivovarů v okolí Helsinek jsou také oblíbené
2. Pobřeží a souostroví
- Největší souostroví světa se samozřejmě specializuje na pokrmy z mořských plodů
- K místním oblíbeným pokrmům patří naložený nebo uzený losos, rybí polévka, nakládané nebo marinované ryby, marinovaní baltští sledi, uzené ryby a typický černý chléb
- Tip: tyto rybí pochoutky jsou často nabízeny formou bufetu a jsou tak cenově výhodnější
3. Jezerní krajina
- Země tisíce jezer je známá svými sladkovodními rybami
- Nejznámější ryba je síh malý. Zvláště když se podávají smažené, jedná se o opravdovou delikatesu. Doporučujeme ochutnat!
- Lesy jsou plné různorodé stravy, jako například losů a jelenů (maso), borůvky a brusinky (lesní plody) nebo hlaváče a lišky (houby)
- Karelský koláč, lahodné pečivo s vaječným máslem, je finskou "národní svačinou"
4. Laponsko
- V Laponsku žijí tisíce sobů a jejich maso (velmi nízkotučné) můžete jíst v nejrůznějších podobách: uzené, steakové nebo dušené s brusinkami a bramborovou kaší
- Bobule, které rostou pouze v Laponsku se nazývají morušky. Podobají se malinám, ale mají jasně oranžovou barvu a chutnají mírně nahořkle
- Další lahůdky z Laponska: brusinky, finský sýr a losos připravovaný na ohni
Další tipy, které musíte ochutnat
- Žitný chléb, finské "národní jídlo"
- Skořicová buchta
- Čokoláda Fazer a slaná lékořice Fazer
- Gin Kyrö Napue z lihovaru Kyrö
- Nakládaný losos s koprem
- Borůvkový koláč
- Ålandské palačinky